Wie verdient de Conny van Rietschoten Trofee 2018?

18 oktober 2018

De jury heeft afgelopen week gekozen uit de vele inzendingen. Een lastige opgave, afgelopen jaar zijn er weer zoveel mooie prestaties geleverd door de vele zeilers die Nederland rijk is. Maandag 5 november worden de felbegeerde trofeeën uitgereikt tijdens het Zeiler van het Jaar Gala in het Zuiderstrandtheater te Scheveningen.


Over het Zeiler van het Jaar Gala

Het is een bijzonder evenement waar Nederlands toppers uit alle facetten van de zeilsport bij elkaar komen en de hoogtepunten van het afgelopen zeiljaar vieren. Het Zeiler van het Jaar Gala is een samenwerking van het Watersportverbond en Stichting Zeiltrophy.

De Conny van Rietschoten Trofee is dé zeilsport-prijs van Nederland en wordt tijdens het Zeiler van het Jaar Gala toegekend aan één of meerdere personen die (gezamenlijk) een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport. Daarnaast wordt de Flyer Trofee uitgereikt aan het jeugdtalent van het jaar en wordt de eretitel Coach van het Jaar toegekend. In aanmerking voor de Mediaprijs komen makers van geschreven of audiovisuele media of radio of TV zoals journalisten, filmmakers en schrijvers die het afgelopen jaar de watersport op een mooie wijze in beeld of op schrift hebben gebracht. Voor de Coach en Media prijzen kan gestemd worden op 5 november tijdens het Gala. Als laatste zal door de KR&ZV De Maas een oeuvre prijs uitgereikt worden aan een persoon/personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport. De jury kent de prijs rechtstreeks toe zonder nominaties.


Genomineerden Conny van Rietschoten Trofee:

Medaillewinnaars Nederlands team WK Olympische klassen in Aarhus; Dorian van Rijsselberghe (29), Kiran Badloe (24), Lilian de Geus (26), Marit Bouwmeester (30), Pieter-Jan Postma (36), Annemiek Bekkering (27) en Annette Duetz (25).
Een ongekend goed WK afgelopen zomer leverde maar liefst drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille op. Nooit eerder heeft Nederland in het zeilen het landenklassement gewonnen. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe ging voor goud en heeft nu de teller op zes WK medailles staan, zijn trainingsmaat Kiran Badloe surfte naar het zilver wat de teller voor hem op twee WK medailles zet. Lilian de Geus zorgde voor een heuse verrassing met de eerste gouden medaille voor een Nederlandse windsurfster op het Olympische RS:X-board. Net als Dorian was zij al zeker van de wereldtitel voor de afsluitende medalrace, na twee bronzen medailles in 2015 en 2016. Marit Bouwmeester (Laser) behaalde haar derde zilveren WK-plak. Brons was er in Aarhus voor Pieter-Jan Postma in de Finn, zijn teller staat nu op vijf WK podiumplaatsen. Het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz werd op spectaculaire wijze wereldkampioen in de 49’er FX-klasse.

Carolijn Brouwer
De 45-jarige Brouwer heeft als eerste (Nederlandse) vrouw de Volvo Ocean Race gewonnen. Met de Chinese boot Dongfeng finishte ze als eerste in de eindetappe in Den Haag afgelopen juni. Ze deed voor de derde keer mee aan de zeilrace om de wereld. In 2001 debuteerde Brouwer in de Volvo Ocean Race (zevende). In 2014 ging de Zuid-Hollandse opnieuw van start, met een zesde plaats als resultaat. De in Leiden geboren zeiler had ruim twintig jaar geleden al groot succes in de Europe-klasse. Ze werd hierin onder meer twee keer wereldkampioen (1996 en 1998). Daarna nam Brouwer drie keer deel aan de Olympische Spelen, helaas zonder een medaille te winnen.


Genomineerden Flyer Trofee:

Odile van Aanholt
Als 16-jarige ging ze er al met het zilver vandoor op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. Ook behaalde ze als Byte CII-zeilster de Europees- en Wereldkampioentitels. De op Curaçao geboren en getogene vaart nu, met haar 20 jaar, in de Olympische 49er FX-klasse. Afgelopen jaren kwam ze voor Aruba uit, maar sinds dit jaar vormt ze een een Nederlands duo met Marieke Jongens. Tijdens de Sailing World Championships in Aarhus werd Odile van Aanholt in de 49erFX klasse, samen met haar bemanning Marieke Jongens, 6e in het sterkst mogelijke veld van 60 boten.

Sam Peeks en Jasper Schuddeboom
Deze jongens mogen zich sinds afgelopen juli Wereldkampioen, Jeugd wereldkampioen (voor de derde keer op rij) en totaalwinnaar noemen in de Yngling-klasse. Ze schreven hiermee geschiedenis, nooit eerder werden alle drie de prijzen door hetzelfde duo gewonnen. De NED335 bestaat uit Kaj Moorman (GWV De Vrijbuiter- Loosdrecht), Jasper Schuddeboom (RZV Rotterdam) en Sam Peeks (WV Binnenmaas Mijnsheerenland). De zeilers kennen elkaar goed uit de Splash-klasse. Hierin werd Sam twee jaar geleden in wereldkampioen in Travemünde en Jasper Nederlands kampioen in 2014 en 2015.


Genomineerden Coach van het Jaar:

Anje-Marijcke van Boxtel 
Anje-Marijcke van Boxtel begeleidde als teamcoach Team Brunel weer in de Volvo Ocean Race 2017-2018. Het team van Bouwe Bekking vloog haar in op de 11 stopovers over de hele wereld. Op het laatste moment geformeerd, kwam het team maar moeilijk op gang. Na een omslag in Auckland halverwege de race vond het team haar vorm en creëerden de zeilers sensatie toen ze opklommen naar een gedeelde eerste plaats in het klassement. Anje-Marijcke wordt door de zeilers geroemd voor haar rol. Anje-Marijcke is organisatiepsycholoog. Ze werkt internationaal als executive (team) coach en spreker in leiderschaps-, team- en organisatieontwikkeling. Met name in het bedrijfsleven, maar soms en met groot enthousiasme, in de topsport. “Een mental coach in een Volvo Ocean Race zeilteam is een geweldige uitdaging, en niet alleen voor mij” lacht Anje-Marijcke “het is een grote eer met zulke professionals te werken. Al vorm ik aanvankelijk een hele stretch, zodra men merkt dat het bijdraagt tot performance groei, wordt de samenwerking hecht en maken we grote slagen!””. Volgens Anje-Marijcke vormt de race een aansprekend voorbeeld voor bedrijven “optimaal presteren in onvoorspelbare omstandigheden vereist gezamenlijk streven, persoonlijk leiderschap en ultieme samenwerking, zo kunnen businessteams leren van zeilteams”.

Aaron McIntosh
Aaron McIntosh begint op zijn tiende met wedstrijdzeilen en op zijn 15e met windsurfen. En niet zonder succes. Hij behaalt meerdere wereldtitels (1994, 1997, 1998) en de bronzen Olympische medaille in Sydney (2000). Sinds 2008 is McIntosh coach van de RS:X-men klasse voor het Watersportverbond en pakt Dorian van Rijsselberghe onder zijn leiding vele titels, waaronder het wereldkampioenschap in 2011 en een gouden medaille op de Olympische Spelen van London 2012 en Rio de Janeiro 2016. Samen met "zijn" toppers Van Rijsselberghe en Badloe is hij nu op weg naar Tokio 2020. En dat lijkt een gouden samenstelling.

Bij het WK in Aarhus dit jaar stonden zijn mannen naast elkaar op het podium. Van Rijsselberge pakte de wereldtitel, Badloe het zilver. Het gedroomde scenario van de coach McIntosh: "De jongens moeten elkaar sterker maken en daarvoor moeten we met elkaar werken, en niet tegen elkaar. We hebben elkaar echt nodig", vertelde McIntosh tijdens het WK, "We weten wat we kunnen en hoe we moeten pieken. Ik heb twee jongens die ieder voor zich groeien en als ze dat blijven doen, dan winnen we. Wij concentreren ons richting Tokio op een-twee'tjes bij de wereldkampioenschappen. Wie verslagen wordt door de ander maakt niet uit. May the best man win."


Genomineerden Mediaprijs:

On Air Media 
De tv-serie The Ocean Race werd wekelijks uitgezonden op Veronica in aanloop naar en tijdens de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag. Onder leiding van hoofdredacteur en programmamanager Anton van de Koppel, werd er met een jong en enthousiast team aan deze geweldige show gewerkt.

NOS Sport - verslaggever Ayolt Kloosterboer & eindredacteur Roy Tular 
Ayolt en Roy maken al vele jaren samen de zeilprogramma's bij NOS Sport. De Groningse stem van Ayolt zou je kunnen herkennen bij Olympische sporten als zeilen of skispringen, uitgezonden bij de NOS. In 2000 begon hij als beeldredacteur. Sinds 2008 is hij actief als verslaggever en commentator, veelal samen met eindredacteur Roy Tular. Hij haalt veel voldoening uit het maken van sfeervolle reportages en portretten. Zijn vragen aan de sporters zijn snedig en interessant en zijn energieke manier van interviewen haalt vaak het beste in onze sporters en coaches naar boven. 


Maas Trofee

Wordt bekend gemaakt en uitgereikt tijdens het Zeiler van het Jaar Gala.

 

Fotocredits:
Carolijn Brouwer: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Deel dit artikel:

Partners