Wie verdient de Conny van Rietschoten Trofee 2017?

De Conny van Rietschoten Trofee voor ‘De Zeiler van het Jaar’ is sinds 1982 de meest prestigieuze zeilprijs die Nederland kent. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, de heer Conny (Cornelis) van Rietschoten (Rotterdam, 23 maart 1926 – Almancil (Portugal). Hij won zowel in 1977/1978 als in 1981/1982 de zwaarste zeilrace ter wereld, de Whitbread Round the World Race. Nu beter bekent als de Volvo Ocean Race.
Naast de Conny van Rietschoten Trofee worden er nog vier verschillende prestigieuze prijzen uitgereikt binnen de zeilsport.

De genomineerden voor 2017 zijn bekend:


Conny van Rietschoten Trofee:

Afrodite Zegers (25) & Anneloes van Veen (27)
Afrodite Zegers en Anneloes van Veen groeiden op in twee verschillende landen. Zegers leerde zeilen in Griekenland, van Veen hier in Nederland. Sinds 2013 zeilt het duo samen in de 470-klasse en ze lijken voor elkaar in de wieg gelegd. In 2016 maakte het duo in Rio de Janeiro haar debuut op de Olympische Spelen. Hier grepen ze op één punt naast het brons. Lang stilstaan deden ze niet, het volgende doel was snel gesteld voor het duo: Tokyo 2020. In het najaar van 2016 zaten ze dan ook alweer samen in de boot, en dit jaar lieten ze duidelijk van zich horen. Met winst op de wereldbekerwedstrijden in Miami en Hyeres, een tweede plek bij de wereldbeker in Santander en in Monaco het Europees kampioenschap. Het duo was goed voor vijf keer goud en tweemaal zilver.

Carlo Huisman (26)
Carlo Huisman was door zijn deelname aan de America’s Cup in een klap wereldberoemd in zeilend Nederland. Hij gaf Nederland een reden de America’s Cup te volgen en te juichen voor Emirates Team New Zealand. Het team dat investeerde in fietsers die de grinders overnamen. Huisman bekleedde deze nieuwe positie aan boord van Emirates Team New Zealand. Hier kwam hij terecht nadat hij naam voor zichzelf maakte in het RC44 circuit. Na de winst met Emirates Team New Zealand duurde het niet lang voor Bouwe Bekking van team Brunel hem vroeg aan boord te stappen voor de Volvo Ocean Race. 

Pieter Heerema (66)
Pieter Heerema is geboren in Zuid-Amerika en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland met zijn ouders. Hij begon met zeilen in de 470, waarna hij overstapte op de Yngling, de J22 en de J24. Ook is hij geen onbekende in het Dragons en RC44 circuit. Met zijn bemanning behaalde hij goede resultaten en stond regelmatig op het internationale podium. De succesvolle zakenman wilde altijd meer, al jaren volgde hij de Vendee Globe, de non-stop solo race rond de wereld. Hoewel hij nauwelijks ervaring had met solo zeilen, besloot hij op 65-jarige leeftijd dat hij de eerste Nederlander moest zijn die deze race voltooide. Een uitdagende reis volgde op zijn boot, de gele ‘No Way Back’. Op 2 maart 2017 finishte hij inderdaad als eerste Nederlander in de Vendee Globe na een tocht van 116 dagen, 9 uur en 24 minuten. Met alle tegenslag die hij onderweg kende is Heerema een motivatie voor velen, niet opgeven en doorgaan.

Flyer Trofee:

Bjarne Bouwer & Eliott Savelon
Bjarne Bouwer (14) en Eliott Savelon (15) stapten vorig jaar over van de Optimist naar de Nacra 15. Afgelopen zomer werden ze in Garda  Nacra 15 Class Kampioen en werden in september in hun klasse overall winnaar van de United 4 Sailing 2017. Daarnaast plaatsten ze zich voor het Youth Sailing World Championship in Sanya, China eind dit jaar dankzij winst op het Belgian Youth Championship Multihull in dezelfde Nacra 15 klasse. De jeugdzeilers hebben bewust voor de Nacra 15 gekozen omdat het een snelle en spectaculaire boot is, ze hopen dat deze klasse nog verder gaat groeien in Nederland zodat het veld ook groter wordt.

Sil Hoekstra
Sil Hoekstra is een veelbelovende windsurfer die als junior op EK’s en WK’s al meerdere malen op het podium stond. Hoogtepunt van afgelopen jaar is zijn tweede plaats op het ISAF Jeugd WK. Voor ditzelfde WK heeft hij zich afgelopen seizoen, tijdens de United 4, opnieuw geplaatst. Dit Jeugd WK vindt plaats in december in Sanya, China. Voor de zomer behaalde hij zijn Mavo diploma, hierna heeft hij er voor gekozen geen vervolgopleiding te doen zodat hij zich volledig op het windsurfen kan storten.

De jury bepaald de winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee en de Flyer Trofee.

Coach van het Jaar:

Roelof Bouwmeester
Roelof Bouwmeester is naast broer, ook coach van Marit Bouwmeester. Sinds een jaar neemt hij deze taak op zich, en nu al hebben ze samen vele prijzen behaald. Roelof begeleidde de Laser Radiaal zeilster in 2017 naar de Wereld- en Europese titel. Daarnaast zet Roelof zich ook in voor de talenten, zo toont hij bijvoorbeeld grote betrokkenheid bij Regatta Center Muiderzand, dit doet hij op zo’n manier dat jonge zeiltalenten optimaal kunnen groeien. Hierbij focust hij op basiselementen en bouwt hierop verder met oog voor individuele groei. Een inspirerende coach die zijn kennis ook nog eens graag deelt met andere trainers.

Hans Loermans
Hans Loermans is al jarenlang coach van de jeugdklasse Splash. Wie in de Splash zeilt, kent Hans. Hij is de drijvende kracht achter deze klasse en motiveert zijn zeilers altijd net een stapje verder te gaan. Als coach is hij altijd positief en zorgt voor plezier tijdens het zeilen. Op de juiste momenten haalt hij de kracht in een zeiler naar boven, zodat diegene naar goud zeilt op het perfecte moment. Maar Hans kijkt ook verder dan alleen resultaat, hij zet zich voor ieder niveau zeiler voor de volle 100% in. Zeilers die dankzij hem in de top van de Splash hebben gevaren, zien we regelmatig ook in de top van andere klassen varen.

Mediaprijs:

Sander van der Borch
Topfotograaf Sander van der Borch weet dankzij zijn liefde voor de zeilsport al jarenlang het gevoel van iedere wedstrijd vast te leggen op beeld. Zeilfotografie is een uit de hand gelopen hobby voor Sander. Van de North Sea Regatta en de Delta Lloyd Regatta tot de America’s Cup. Sander is wereldwijd een veelgevraagd vakman die met zijn spectaculaire werk de zeilsport onder de aandacht brengt bij het grote publiek. Bekijk hier zijn werk

Zeilhelden (Jules Bänffer)
Grensverleggend, buitengewoon en persoonlijk: dat zijn de kernwaarden van Zeilhelden. Het media-platform wordt gerund door media-professionals die op vrijwillige basis zeilnieuws brengen. Zeilhelden focust zich niet op de mainstream zeilmedia en brengt vooral eigen content via hun website en Facebook-kanaal. Oprichter Jules Bänffer is namens het gehele team van Zeilhelden genomineerd voor de mediaprijs 2017. 
Bekijk hier de website

Op maandag 6 november stemmen de bezoekers van het Zeiler van het Jaar Gala tussen 19.00 en 20.00 uur op de Coach van het Jaar en de Mediaprijs.

Lees hier meer over het Zeiler van het Jaar Gala 2017.

Waarom is Marit Bouwmeester niet genomineerd?
Een verklaring van de Stichting Zeiltrophy:

"Het bestuur van de Stichting Zeiltrophy, beheerder van de Conny van Rietschoten Trofee, heeft vernomen dat veel mensen verbaasd zijn dat Marit Bouwmeester niet is genomineerd voor de Conny van Rietschoten Trofee 2017. Wij begrijpen deze reacties. We wijzen er echter op dat het reglement voor de Conny van Rietschoten Trofee een regel bevat waarin staat dat de prijs maximaal tweemaal achter elkaar en driemaal in totaal aan eenzelfde persoon of team kan worden toegekend. Dat is de reden dat de jury Marit Bouwmeester niet heeft genomineerd. Daarbij moet ook nog in aanmerking worden genomen dat de mogelijkheid om te nomineren op 1 oktober werd gesloten waarna spoedig juryberaad plaatsvond. Marit heeft haar ‘hattrick’, de Europese titel, pas na deze datum gehaald."